Pieczenie domowych ciasteczek

Ciasteczka są jednym z popularniejszych wyrobów cukierniczych – dlatego istnieje na nie wiele przepisów, które wciąż można modyfikować pod swoje własne wymagania. Mimo szerokiego wyboru w kawiarniach lub piekarniach, warto zdecydować się na samodzielne upieczenie ciastek. Domowe produkty cukiernicze wyróżniają się swoim naturalnym smakiem i aromatem, a przy okazji jest to świetna okazja na praktykę swoich kulinarnych umiejętności. Koszty, które poniesiemy, z pewnością mogą okazać się dużo mniejsze niż przy wyborze opcji zakupu gotowych już ciasteczek.

Akcesoria cukiernicze w sklepie cukierniczym, które będą nam niezbędne to: blacha wraz z papierem do pieczenia lub folia aluminiowa, forma do wykrawania kształtu ciasteczek, waga kuchenna do odmierzenia składników oraz wybrane przez nas narzędzie do ich połączenia i utarcia; tak, aby masa była gładka.

W kwestii składników, zależą one od przepisu, z którego zdecydujemy się skorzystać – lub jeśli stawiamy na większą elastyczność w kuchni – wzorować. Jedynymi ze składników stale występujących w przepisach jest masło, mąka, mleko, cukier, jajka oraz coś, co wpłynie na ich objętość (proszek do pieczenia, soda oczyszczona). Ciasteczka mogą przyjmować najróżniejsze kształty i wielkości. Ich skład determinuje także, czy będą syte lub wręcz odwrotnie – lekkie i dietetyczne, jeśli zdecydujemy się właśnie na tę alternatywę.

W standardowym przepisie, ważną kwestią jest aby wszystkie ze składników były o temperaturze pokojowej – w szczególności masło, które musi być miękkie. Warto przez rozpoczęciem przygotować blachę wraz z papierem do pieczenia oraz nagrzać piekarnik do wymaganej temperatury. Masło ucieramy z cukrem, aż do powstania puszystej, bladożółtej masy. Następnie możemy dodać jaja oraz wanilię (lub wybrany aromat), kontynuując ucieranie. Po dodaniu suchych składników typu mąka, soda oczyszczona i sól, masę miksujemy na coraz większych obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Po tym etapie możemy dodawać już mleko, ciągnie miksując. Uformowane kulki wielkości nie większej niż orzech włoski wykładamy na blachę, pozostawiając trochę przestrzeni pomiędzy nimi – warto wspomóc się łyżką. Czas pieczenia do średnio 10 do 15 minut, aż do zarumienienia brzegów ciasteczek.

Ciastka po upieczeniu będą bardzo miękkie, dlatego należy dać im kilkanaście minut na odparowanie oraz ostygnięcie – a my po odczekaniu nareszcie możemy cieszyć się ich smakiem.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij